3D tisk – budoucnost lékařství i kriminalistiky

11. prosinec 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

3D tisk je způsob, kterým pomocí počítače a tiskárny můžeme vytvářet skutečné trojrozměrné předměty. Tryska tiskárny postupně nanáší tenké vrstvičky materiálu na sebe tak dlouho, dokud celý výrobek nevznikne. Pracuje přitom podle dokonalého zobrazení předmětu v počítači.

Tato technologie je přesná a svým způsobem levná, protože při výrobě nevzniká žádný odpad. Její převratnost spočívá také v tom, že dokáže zpracovat nejrůznější materiály - plast a gel, ale také kov, beton, sklo a papír anebo čokoládu a cukr.

Čtěte také

Využití už nachází v automobilovém a leteckém průmyslu a v lékařství. Díky ní umíme například nahradit části lidských kostí.

Princip 3D tisku vynalezl a v roce 1986 si nechal patentovat Američan Chuck Hull. Jeho objev i do budoucna skýtá neuvěřitelné možnosti. Z živých buněk budeme možná moci vytvořit některé lidské orgány nebo novou kůži pro nemocné s popáleninami.

Anebo třeba jednou usnadní práci kriminalistům, kteří si zvládnou jen podle stop DNA vytisknout trojrozměrný model zločince.

autor: spr
Spustit audio