Bazilika sv. Petra. Místo, kde odpočívá 91 papežů a jediný Čech

24. srpen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Bazilika svatého Petra ve Vatikánu je druhým největším kostelem na světě. Rozlohou je větší než tři fotbalová hřiště a její kopule ční do výšky bezmála 137 metrů.

V kryptě pod bazilikou se nachází více než 100 hrobů. Vedle 91 papežů je tam pohřben i jediný Čech – kardinál Josef Beran. O uložení jeho ostatků v kryptě baziliky rozhodl papež Pavel VI., když komunisté nedovolili jeho návrat do Československa ani po smrti.

Plzeňský rodák Josef Beran odešel poprvé do Říma hned po maturitě. Tam byl vysvěcen na kněze a studium teologie ukončil doktorátem. Po návratu do Prahy se stal rektorem pražského arcibiskupského semináře. Během války prošel Terezínem a koncentračním táborem v Dachau.


Svatopetrská bazilika stojí na posvátném místě, kde byl podle legendy ukřižován a pohřben apoštol Petr. Nahradila původní chátrající baziliku ze 4. století. Její stavba trvala 120 let a podílel se na ní mimo jiné i Michelangelo Buonarroti. Vysvěcena byla v roce 1629.

Po válce byl jmenován pražským arcibiskupem. Protože odmítl loajalitu katolické církve s komunistickým režimem, musel žít v internaci. Když ho papež Pavel VI. jmenoval kardinálem, bylo mu umožněno odjet na obřad do Vatikánu, ale zpět už se vrátit nemohl. Zemřel v Římě v roce 1969. V roce 1998 byl zahájen proces jeho blahořečení.

Čtěte také

Spustit audio