Bez razítka ROH jste nedostali byt ani nevyrazili na zahraniční dovolenou

12. listopad 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Pod záštitou ROH se slavil Mezinárodní den žen, dětské tábory i mikulášské besídky. Razítko této odborové organizace muselo posvětit i žádost o byt i cestu na zahraniční dovolenou. Co bylo ROH a byla jeho činnost skutečně odborová?

ROH byla zkratka pro Revoluční odborové hnutí. Jednalo se o jedinou, a tedy monopolní odborovou organizaci v tehdejším Československu. ROH bylo ustaveno v roce 1946 jako nástupnická organizace Ústřední rady odborů.

Čtěte také


Členy ROH byla za minulého režimu dobrovolně nebo povinně většina pracujících. Není proto divu, že ROH představovala důležitý nástroj politické propagandy či vůbec jednosměrného prostředníka komunikace mezi režimem a pracujícími.

Původně se mělo jednat o nadstranickou organizaci zastupující zájmy zaměstnanců vůči zaměstnavatelům, ve skutečnosti se však tato organizace brzy ocitla pod přímým politickým vlivem KSČ. A tak spíše než boj za práva zaměstnanců, vyšší platy či lepší podmínky na pracovišti spočívala faktická činnost ROH ve vybírání členských příspěvků, organizování rekreací a pořádání kulturních akcí. Tedy v těch činnostech, které neodporovaly zájmům vládnoucího režimu.

Snaha odborů vymanit se z vlivu KSČ dosáhla svého částečného naplnění pouze v letech 1968 až 1969, kdy se členům odborů podařilo poprvé konfrontovat vládnoucí kruhy s vlastní kritikou a požadavky. S nástupem normalizace se však situace vrátila do starých pořádků. V listopadu 1989 byly odbory jedním z nejdůležitějších aktérů sametové revoluce. ROH oficiálně zaniklo v březnu 1990.

autor: ČRo
Spustit audio