Biopotraviny – nejde jen o zdraví, ale i o přírodu

10. prosinec 2016

Biopotraviny jsou potraviny, vyrobené v souladu s požadavky zákona o ekologickém zemědělství a příslušného Nařízení rady Evropské unie. Nejdůležitější je, že se musí vyrábět bez umělého hnojení polí, pesticidů, chemických přísad a konzervačních prostředků.

Biopotravinami také nemůžou být geneticky modifikované. Zpravidla se vyrábějí z místních surovin, což přispívá k omezení nákladné a neekologické dopravy. Ekologicky hospodařící zemědělci také mají poskytovat co nejlepší podmínky chovaným zvířatům.

Čtěte také

Z těchto důvodů je produkce biopotravin náročnější a ty jsou o něco dražší než běžné potraviny. Sporná je otázka, jestli jsou biopotraviny zdravější. Testy ukazují, že svou výživovou hodnotou se od těch běžných nijak neliší, rozdíl není ani v obsahu vitamínů. Zpravidla ale mají o trochu nižší obsah pesticidů.

Vepřové maso nebo sladkosti v biokvalitě rozhodně přínos pro zdraví nepředstavují, bezesporu jsou ale šetrnější k přírodě.

Biopotraviny vyrobené v ČR a v EU poznáte podle příslušného označení. V ČR je to takzvaná „biozebra“, evropské označení vypadá jako zelený list s evropskými hvězdami.

autor: mit
Spustit audio