Cestovat pouze s občankou můžeme i mimo země EU. Víte do kterých?

22. prosinec 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Pouze s občanským průkazem dnes můžeme cestovat téměř do celé Evropy, především do všech zemí Evropské unie. Jako občané členské země EU můžeme svou občanku na území všech členských států použít jako plnohodnotnou náhradu za jinde nezbytný pas.

Na občanský průkaz můžeme v současnosti cestovat také na Island, do Norska, Lichtenštejnska, Švýcarska, Albánské republiky, Bosny a Hercegoviny, Makedonské republiky, Černé Hory, Srbské republiky, Gruzie a Moldavské republiky.

Vycestovat od nás lze vždy jen s platným dokladem, ať už je to pas, nebo občanka. Předkládat je nemusíme při překračování hranic mezi státy schengenského prostoru.

Někdy jednotlivé země zavedou na hranicích dočasné kontroly. Především kvůli migrační krizi těchto případů přibývá. Loni například kontroly krátce nařídilo Německo na hranici s Rakouskem a letos třeba Rakousko na hranici s Maďarskem.

Obecná rada proto zní: Ať už z Česka vyrazíme kamkoli, je dobré si vždycky znovu ověřit, jaké doklady ta která země aktuálně vyžaduje.

autor: spr
Spustit audio

Související