Chcete investovat, ale zároveň se chovat eticky? Zkuste etické investiční fondy

3. listopad 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Možná jste již přemýšleli, kam investovat své peníze, abyste je na jednu stranu zhodnotili, ale na druhou stranu svou investicí podporovali dlouhodobě udržitelné směry v průmyslu a zemědělství.

Z etických důvodů například nechcete vydělávat na průmyslu, který znečišťuje životní prostředí, využívá neférovou nebo dětskou práci. Pak jste určitě narazili na termín etické investiční fondy.

Banky a investiční společnosti skládají jejich portfolio tak, aby vedle běžných ekonomických parametrů, jako je zisk, platební schopnost a rizikovost, zohlednily, jestli finanční transakce do takových společností přinesou něco dobrého. Kritéria se různí, k výběru vám pomohou třeba žebříčky firem, které splňují různé sociální a ekologické standardy.

První takové investiční fondy, které zohledňovaly náboženskou etiku, se objevily na počátku 20. století ve Spojených státech amerických. Odmítaly investovat do takzvaných hříšných akcií, do firem, které se zabývaly alkoholem, zbraněmi nebo pornografií.

V Česku jsou dostupné zejména fondy, které investují do ochrany klimatu, využití alternativních zdrojů energie, ochrany vod nebo vývoje nových materiálů.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio