Čokoláda, nenápadný zabiják. Proč ji psi nesmějí?

15. září 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Pro někoho je to známý fakt, ale pro někoho možná novinka: pro psy a další zvířata je čokoláda velmi škodlivá a její konzumace může mít až smrtelné následky. Pokud tedy chceme našim mazlíčkům nějak přilepšit, vždy sahejme po pochoutkách zvlášť pro ně vyrobených.

Proč je čokoláda pro psy nebezpečná? Kakaové boby, z nichž se čokoláda vyrábí, obsahují mimo jiné kofein a látku jménem theobromin. Obě tyto sloučeniny působí na srdeční činnost a centrální nervový systém.

Zatímco člověk je snadno zpracuje a má užitek z jejich povzbuzujících účinků, psi tráví tyto látky mnohem pomaleji, což umožňuje, aby intenzivněji působily na jejich organismus. Dostaví se tak zrychlené dýchání i srdeční činnost a hyperaktivita, zvracení nebo průjem.

Projevy otravy záleží na velikosti a zdravotním stavu konkrétního psa a také kvalitě a množství snězené čokolády.

autor: Irena Buršová
Spustit audio