Čokoláda v číslech. Umí si Češi osladit život?
Víte, v které zemi je nejvyšší spotřeba čokolády na člověka? Možná vás překvapí i to, jak je na tom Česká republika…
Na prvním místě se v konzumaci čokolády dlouhodobě drží Švýcaři. Této pochoutky sní přes 12 kilogramů za rok.
Vysoké číslo částečně navyšují nákupy turistů. A není se co divit. Právě ve Švýcarsku před víc než 130 lety vyrobil cukrář Rudolf Lindt první čokoládu, která měla jemnou konzistenci a rozplývala se na jazyku.
Bylo to díky nové metodě zpracování, takzvanému konšování. Tímto způsobem se čokoláda vyrábí dodnes.
Česko v číslech
V Česku je spotřeba čokolády oproti Švýcarsku skoro poloviční. Podle výzkumu z roku 2012 jí Češi sní kolem 60 tisíc tun ročně. S šesti kilogramy zkonzumované čokolády na hlavu ročně se tak řadí k evropskému průměru.
A který druh čokolády je u nás nejoblíbenější? Češi nejčastěji kupují mléčnou, i když v posledních letech se čím dál větší pozornosti těší čokoláda hořká s více než 35 procenty kakaa.