Geniální vynález: brčko na pití. Jaká je jeho historie?

11. červen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Lidstvo užívá brčka od nepaměti. Nejstarší důkazy o jejich použití pocházejí ze sumerské hrobky postavené asi 3000 let před naším letopočtem. V té byla nalezena kresba zobrazující dva muže popíjející pivo ze sklenice se slámkou. Ve stejné hrobce byla navíc nalezena luxusní brčka ze zlata a drahých kamenů.

Několik dalších tisíciletí byla používána výhradně brčka z rostlin. Až na konci 19. století došlo ke změně. Američan Marvin Chester Stone jednoho dne popíjel svůj oblíbený koktejl. Stéblo žita, které používal jako brčko, se jako vždy v tekutině rozpadalo, takže se muži do pusy dostávaly kousky obilí, navíc žito dodávalo nápojům jinou chuť.

Stona tehdy napadlo vzít tužku, omotat ji papírem a ten slepit. Brzy začal používat voskovaný papír s vyšší trvanlivostí. Svůj design si nechal patentovat v roce 1888 a dodnes je považován za kmotra brček.

Zahnuté brčko vzniklo také náhodou

Také za druhým zásadním zvratem ve výrobě brček je jednoduchý lidský moment. Američan Joseph B. Friedman pozoroval svou malou dceru, jak se snaží pít mléčný koktejl brčkem, které trčelo ze sklenice výš, než kam dosáhla.

Friedman strčil do brčka šroub a podél jeho závitů jej omotal dentální nití. Tím vytvořil nám dnes již dobře známé zákruty, takže šlo brčko pohodlně ohnout. Jeho výrobek, patentován v roce 1937, zamířil nejprve do nemocnic, kde se hodil k podávání tekutin pacientům, kteří se nemohli zvednout.

brčko - brčka - pití brčkem
autor: Irena Buršová
Spustit audio