Jaká je průměrná délka lidského vlasu?

30. duben 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Průměrná délka života vlasu je 2–5 let. Pokud se vám zdá toto rozpětí dlouhé, je nutné upozornit, že velmi záleží na dědičnosti, zdraví člověka a dalších okolnostech.

Vlasy, stejně jako nehty nebo potní a mazové žlázy, jsou takzvané přídatné kožní orgány. Vlas vyrůstá z vlasové cibulky (folikuly), která je uložena v podkoží. Růst vlasů začíná už v časném stadiu embryonálního vývoje, kdy se vytváří vlasové cibulky. Během života se již žádné nové vlasové cibulky netvoří, takže celkový počet našich vlasů je dán ještě před narozením.

Každý vlas na naší hlavě prochází tzv. vlasovým cyklem. Jeho nejdelší fází je tzv. aktivní růst, který trvá maximálně pět, podle jiných zdrojů až osm let. V tomto stádiu se nachází přibližně 85 % všech našich vlasů. Další fází cyklu je asi dvoutýdenní období, kdy vlasový kořínek v cibulce postupně odumírá a vlas přestane být vyživován. Ve třetí, asi tříměsíční, fázi se vlas pomalu uvolňuje z vlasové cibulky a je postupně vytlačován nově rostoucím vlasem.

Průměrný vlas vyroste asi o centimetr měsíčně. Znamená to, že za pět let může dorůst délky až kolem 60 centimetrů. Vzhledem ke skutečnosti, že průměrný člověk má 100 tisíc vlasů, to také znamená, že průměrnému člověku naroste každý měsíc 100 tisíc centimetrů – tedy jeden kilometr nových vlasů.

autor: Josef Baxa
Spustit audio