Jaké spropitné se dává v restauraci?

10. listopad 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Podle nepsaných pravidel by to mělo být 10 procent z utracené sumy. V praxi to ale funguje jinak.

Podle průzkumu z loňského roku téměř 80 procent zákazníků zaokrouhlí útratu nahoru a na procenta nehledí. Pokud jsou lidé s jídlem, pitím i obsluhou spokojení, ochotně dají navíc i vyšší částku. Aspoň někdy dávají spropitné v restauraci skoro všichni dotázaní.

Když se podíváme za hranice České republiky, v mnoha zemích je to jinak. Například ve Spojených státech očekává číšník nebo servírka dokonce dvacetiprocentní dýško, protože tvoří významnou součást jejich platu.

V Japonsku byste naopak jakoukoliv částkou navíc obsluhu urazili. A třeba ve Finsku nebo Dánsku je spropitné už zahrnuto v ceně na celkovém účtu.

Peníze navíc jako poděkování za poskytnuté služby se netýkají jenom pohostinství. Dýško tak může dostat i dobrá kadeřnice, šikovný řemeslník nebo milá pokojská.

Spustit audio