Jaký je rozdíl mezi džusem, džusem z koncentrátu a nektarem?

1. listopad 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Označení džus si zaslouží pouze přímo lisovaná ovocná nebo zeleninová šťáva z jedlých částí zralého a čerstvého ovoce či zeleniny. V obchodech se ale nejčastěji setkáme s nápoji z tzv. koncentrátu.

Ty vznikají tak, že naředíme zahuštěnou, tedy koncentrovanou šťávu z ovoce nebo zeleniny. Vody se do ní doplní tolik, kolik se vypařilo při koncentraci přímo lisované šťávy.

Problémem ovšem je, že varem se zničila řada prospěšných látek, které pak v džusu z koncentrátu chybí, nebo se do nich musí znovu doplňovat.

Zatímco přímo lisované šťávy neobsahují cizí příměsi a kvůli jejich kratší trvanlivosti a náročnějšímu skladování je nalezneme většinou v chladničce, džusy z koncentrátů jsou většinou v běžném regálu. Musí na nich být viditelně označená informace, že jsou z koncentrátu.

Vedle nich pak následuje široké spektrum nektarů, tedy ovocných šťáv s 25 až 50 procenty ovocné složky. Zbytek tvoří přidaná voda, cukr nebo náhradní sladidla a další potravinářské složky.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio