K Halloweenu patří dýně. Víte proč?

31. říjen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Proč Američané v předvečer svátku Všech svatých vydlabávají dýně a vyrábí z nich lucerny? Protože dýňové lucerny nahradily původní svítilny z vydlabávaných tuřínů.

Tradice Haloweenu, který se v anglosaském světě slaví v předvečer svátku Všech svatých, vychází z dávných keltských oslav nového roku, kdy se měl prolínat svět živých a mrtvých. Lidé se tehdy oblékali do masek a chodili na vrcholy kopců, kde zapalovali ohně k zastrašení zlých duchů.

K vydlabané dýni se zapálenou svíčkou uvnitř (v angličtině jack-o'-lantern) se vztahuje příběh Jacka, podvodníka a alkoholika, kterému se podařilo ošálit samotného ďábla. Proto když Jack zemřel, nedostal se ani do pekla. Satan mu daroval žhavý uhlík, který Jack nosil ve vydlabaném tuřínu, aby si svítil na cestu ve věčné temnotě.

Když se v 19. století společně se skotskými a irskými migranty dostala tradice Haloweenu do Ameriky, nahradily tuřínové lucerničky vydlabané dýně. Tykev obecná je totiž původním americkým druhem, navíc dozrává na podzim a k výrobě halloweenských svítilen se lépe hodila.

autor: Vendula Prokůpková
Spustit audio