Kebab, nebo gyros? Radíme, jak nenaštvat tureckého prodavače

28. duben 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Ve známém britském seriálu Červený trpaslík podotýká postava Listera na adresu rozdílu mezi Tureckem a Řeckem: „To je fuk! Země, co je plná sandálů a gyrosu!“ Ve skutečnosti jsou mezi tureckým kebabem (přesněji döner kebabem), řeckým gyrosem nebo také blízkovýchodní shawarmou drobné rozdíly, byť se jedná o velmi podobná jídla.

V Česku se pro oba pokrmy zažil jednotný výraz „gyros“. Při návštěvě Turecka byste si ale měli zásadně objednávat „döner“, místní prodavači bývají na výraz „gyros“ značně hákliví.


Turci ke kebabu většinou přidávají pouze cibuli, rajčata a salát, jako přílohu mívají rýži nebo pita chléb. Přidávat do něj různé dresinky začali až Němci, kteří si pokrmy oblíbili v tureckých bistrech. K řeckému gyrosu zase kromě zeleniny neodmyslitelně patří omáčka tzatziki, podává se většinou s hranolky nebo chlebem.

Příprava obou pokrmů je podobná, spočívá v tom, že se na jehlu naskládané kusy masa pozvolna opékají na vertikálním grilu. V kebabu ale na rozdíl od gyrosu rozhodně nenajdete maso vepřové, dělá se výhradně z hovězího, jehněčího nebo kuřecího masa. Rozdíl je i ve speciálních směsích, kterými se maso koření či v přílohách, které se k masu konzumují.

autor: Ondřej Franta
Spustit audio