Komáři, nejnebezpečnější zvířata na světě. Víme, jak si vybírají své oběti

7. říjen 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Jakým způsobem vyhledávají komáři své oběti? Své „oběti“ hledají komáří samičky (samečci totiž krev nesají) pomocí speciálních receptorů, kterými zachycují koncentraci oxidu uhličitého.

Jelikož je větší množství oxidu uhličitého součástí vzduchu, který vydechujeme, stáváme se pro komáry snadným cílem. Podle nejnovějších studií jsou komáři rovněž schopni identifikovat pach kůže a zaměřit se tak na nejpříhodnější části lidského těla. Právě přítomnost specifických pachů je například důvodem, proč komáři většinou neútočí na lidské ruce.

Nejstarší nalezené fosilie dokazují, že komáři obývají naší planetu už více než 130 milionů let. Hned po mravencích a termitech se jedná o nejpočetnější skupinu živočichů na světě. Zástupce více než 3500 druhů čeledi komárovitých nalezneme s výjimkou Antarktidy prakticky na každém světovém kontinentu. Jen v České republice žije přes 40 druhů komárů.

Komáři jsou označováni za nejnebezpečnější zvířata na celém světě. Jen samičky komárů rodu Anopheles mají ročně na svědomí více než 600 tisíc lidských životů. Svým kousnutím totiž přenášejí vysoce infekční parazitické onemocnění – malárii. Komáři rovněž platí za přenašeče žluté zimnice, horečky dengue nebo jiných závažných onemocnění.

autor: ČRo
Spustit audio