Lenost, špína, obžerství. Proč vlastně chceme vidět zlaté prasátko?

27. prosinec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Tušíte, kde má svůj původ tradice zlatého prasátka? Odpověď musíme hledat v dávných dobách před příchodem prvních křesťanů. Vánoce jsou totiž také obdobím zimního slunovratu, který podle našeho kalendáře nastává 21. prosince.

Slunovrat byl důležitým pohanským svátkem. Pohané slavili narození slunečního boha, ustupující noc, prodlužující se den a nadcházející období úrody.

Prase představovalo v oslavách slunovratu důležitou roli. Bylo symbolem prosperity a hojnosti, kterou přinese započatý odchod zimy. Zlatá barva pak symbolizovala sluneční božstvo.


Zlaté prasátko je jako symbol českých křesťanských Vánoc tak trochu paradox. V biblické symbolice je totiž prase spojováno s negativními vlastnostmi, jako je lenost, špína nebo obžerství.

V minulosti se v našich krajích kromě prasátka věřilo také na zlatého kohouta, beránka nebo telátko. Na Slovácku prasátku vypomáhala strašidelná postavička svatý Šprech. Ten neposedným dětem dokonce provrtával břicho, aby se přesvědčil, jestli děti opravdu dodržely půst.

autor: František Marčík
Spustit audio