Na čísle, které máte v občance, nezáleží. Důležitý je váš biologický věk

12. listopad 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Každý z nás ví, v jakém roce se narodil a kolik mu je let. Toto číslo ale určuje takzvaný chronologický věk. Lidé narození ve stejném kalendářním roce se od sebe mohou výrazně lišit svým biologickým věkem.

Biologický věk určuje, v jakém stavu se nachází náš organismus. A právě vitalita našich orgánů a celého organismu zajímá lékaře, přihlíží k ní například při určování vhodné léčby nebo dávkování léků.


Co způsobuje, že někteří lidé stárnou rychleji a jiní pomaleji? Vědci odkazují na studie, které byly provedeny na dvojčatech. Z nich jasně vyplývá, že stárnutí je jen z 20 % podmíněno geneticky. Zbytek, tedy celých 80 %, ovlivňují životní podmínky jedince.

Jak můžeme určit biologické stáří člověka? Obvykle se vědci zaměří na rozbor částí organismu nebo biologických procesů, které mají nějaký vztah ke stárnutí.

Jednou z možností je nedávno provedená analýza aktivace 150 genů nacházejících se v krvi, mozku a svalové tkáni. Výsledky měření se následně vyhodnotí a porovnají stav člověka s jedinci stejného kalendářního věku.

autor: Tereza Liepoldová
Spustit audio