Na počátku bylo slovo. A to slovo bylo Spacewar!

16. prosinec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Říct, která počítačová hra byla první na světě, není jednoduché. Záleží totiž na tom, co přesně si definujeme jako počítačovou hru.

První pokusy o hry na elektronických zařízeních můžeme vystopovat do 40. let 20. století. Jednalo se o vědecké projekty a technologické demonstrace. Zábava ale nebyla jejich hlavním záměrem.

V 50. letech stojí za zmínku grafická verze piškvorek z roku 1952 a hra Tennis for two, tedy Tenis pro dva. Tu si mohli v roce 1958 zahrát návštěvníci Brookhavenské národní laboratoře v New Yorku. Tato hra se zobrazovala na osciloskopu, proto někteří její prvenství zpochybňují.


Spacewar! je hra pro dva hráče. Každý z nich ovládá vesmírnou loď a snaží se zničit protihráče. Oba se přitom musí vyhýbat hvězdě uprostřed obrazovky.

Většina odborníků se tak shoduje, že první počítačovou hrou tak, jak si ji představíme dnes, byla Spacewar!, v překladu Vesmírná válka! z roku 1962. Napsali ji studenti slavného Massachusettského technologického institutu, a když se hra rozšířila mimo laboratoř, dosáhla velkého úspěchu.

Za hru Spacewar! vděčí herní nadšenci také tomuto muži: Steveovi Russelovi, který navrhl a naprogramoval první verzi hry.

Steve Russel, autor hry Spacewar!
autor: Irena Buršová
Spustit audio