Ne, tuzemák opravdu není rum! Prozradíme vám proč

5. leden 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Už je to přes 10 let, co se u nás rozhořel vášnivý spor o to, zda smíme nazývat u nás vyráběný rum rumem. Šlo hlavně o to, z čeho je daný produkt vyroben.

Deklarovaným cílem norem, které byly zavedeny ve členských státech Evropské unie, bylo usnadnění orientace spotřebitelům a jejich ochrana před triky obchodníků. Rum musí obsahovat nápoj, jehož základem je destilát z cukrové třtiny. A to tradiční český rum neobsahoval.

Rakousko-Uhersko v 19. století nemělo zámořské kolonie. Dovážené rumy byly velmi drahé a surovina pro jejich přípravu nedostupná. Likérníci proto vymysleli náhražku vyrobenou z bramborového lihu zředěného vodou a ochuceného rumovou esencí. A aby evokovali exotické dálky, přidali na etiketu plachetnici.

Ač nám možná připadalo nařízení Evropské unie nesmyslné, bylo okolo spíš mnoho povyku pro nic. Od roku 2003 výrobci přejmenovali tuzemský rum na tuzemák nebo jinou obdobu názvu a vesele se pilo a pije dál. Tuzemák a jeho obdoby jsou dosud jednou z nejprodávanějších lihovin v Česku.

alkohol
autor: ČRo
Spustit audio