Negativní kalorie. Mýtus, nebo účinný nástroj při hubnutí?

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Existují potraviny, jejichž konzumací spálíme více energie, než přijmeme? Řeč je o takzvaných „negativních kaloriích“, populárním pojmu, který se před několika lety stal ožehavým tématem výživových expertů.

Jakožto „negativní kalorie“ jsou označovány potraviny, k jejichž strávení spotřebuje naše tělo více energie, než mu mohou ve skutečnosti poskytnout. Jako nejznámější příklady „negativních kalorií“ se udává řapíkatý celer, brokolice nebo citrusové plody. Na trhu se také v poslední době objevila řada energetických nápojů nebo jiných potravinových doplňků s téměř nulovým obsahem kalorií, které mají pomoci urychlit metabolismus.

Čtěte také

Podle výživových odborníků sice nelze koncept „negativních kalorií“ označit za nemožný, ve skutečnosti však neexistují vědecké důkazy o tom, že by existovaly potraviny, jejichž metabolické zpracování by nás stálo více kalorií, než je kalorický profit z nich.

Naše tělo spotřebuje přibližně 5 až 10 % celkového příjmu energie na zpracování a uchování živin, které zkonzumujeme v potravě. Metabolické zpracování některých potravin (zejména těch, které jsou bohaté na vlákninu) sice stojí více energie, ale nikdy tolik, že by bylo možné hovořit o „negativních kaloriích“. A tak i strávení takového řapíkatého celeru stojí zhruba 20 % energie, které nám tato potravina dodává.

Výstava citrusů v areálu Masarykovy univerzity v Brně
autor: ČRo
Spustit audio