Nejoblíbenější koření na světě zřejmě máte v kuchyni i vy

25. listopad 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Jaké je nejoblíbenější koření na světě? Odpověď bude více méně spekulativní, protože různé žebříčky oblíbenosti koření velmi závisí na zeměpisné délce a šířce, kde se zrovna nacházíme.

Nicméně až 33 % světového obchodu s kořením zabírá pepř. Pepřenka po boku solničky stojí snad na každém jídelním stole na světě.

Jedna rostlina, tedy pepřovník černý, plodí jak černý, tak červený nebo bílý pepř. Pepř stimuluje trávení a metabolismus, působí močopudně, ulehčuje odkašlávání a považujeme ho za přírodní afrodiziakum.

Čtěte také

Pepř, nebo kmín?


Věděli jste, že…
… římský historik Plinius pepři vytýkal, že příliš podporuje lidskou žravost? Ve středověku pak proti pepři brojila církev – kněžím vadilo, že podporuje tělesné žádosti.

O prvenství v četnosti užívání soupeří pepř s kmínem. Ten patří mezi nejrozšířenější a nejstarší koření na světě. Roste po celé Evropě, Asii i Americe a vedle výrazných chuťových vlastností má také léčebné účinky.

Pomáhá proti plynatosti nebo vytahuje z potravin při vaření nečistoty. Vedle pečiva a různých omáček se s ním ve světě nejčastěji setkáme ve formě kořenicích směsí, jako jsou různé druhy masaly.

kmín
autor: Martina Poliaková
Spustit audio