Odkud pochází spam? Za všechno může lančmít a Monty Pythoni

7. leden 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Spam představuje v anglosaském světě oblíbenou značku konzerv mletého masa. U nás si pod tímto pojmem spíše představíme podvodnou nebo jinou nevyžádanou elektronickou poštu. Odkud se označení spam vzalo a co má společného s vepřovým masem?

V českém právním řádu je spam označován jako „nevyžádané obchodní sdělení“. Tato sdělení nejčastěji zahlcují elektronickou poštu, mohou mít i podobu nevyžádaných SMS zpráv nebo klasické listovní zásilky.

Čtěte také

Spamy jsou obvykle rozesílány ve velkém množství, klidně až na milióny adres najednou. Sdělení, které spam obsahuje, se obvykle snaží přesvědčit příjemce k návštěvě určité internetové stránky, přimět ho k zaslání finanční částky nebo koupi určité služby či produktu. Spamové zprávy představují podle odhadů více než polovinu celkového množství odeslaných e-mailů na světě.


Co nejspíš ještě nevíte o spamech?
První zdokumentovaný spam se objevil na uživatelské síti Usenet v roce 1993.
Podle jiného výkladu se první spamy zrodily na chatovací síti počítačů TRS-80. Zde si měli uživatelé rozesílat obtěžující zprávy.

V anglosaském světě se původ slova spam s humorem připisuje ke zmiňované značce vepřových konzerv. Mnohé nevyžádané e-maily obsahují falešné nabídky a lančmít zas představuje falešnou verzi vepřového steaku. Spam s konzervami lančmítu podle všeho skutečně souvisí, nicméně celý příběh je ještě o trochu kurióznější.

Původ slova spam se s největší pravděpodobností vztahuje ke scénce z Monty Pythonova létajícího cirkusu z roku 1970, která parodovala přehlcení britského poválečného trhu výrobky značky Spam. Scénka zachycuje skupinu Vikingů, která si objednává jídlo v restauraci. Jídelní lístek je doslova „přespamovaný“. V nabídce není nic jiného než lančmít značky Spam.

autor: ČRo
Spustit audio