Pamatujete si, co jste kouřili za normalizace? Takový byl rozdíl mezi spartami a petrami!

25. listopad 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Jaký byl za normalizace rozdíl mezi spartami a petrami? Pomineme-li odlišnou chuť, tak hlavní rozdíl spočíval v tom, že cigarety Petra se začaly vyrábět coby levnější alternativa ke Spartám.

Sparty se na trhu objevily v polovině šedesátých let minulého století a díky charakteru západních tabáků je mezi kuřáky předcházela dobrá pověst. V jejich neprospěch ale hovořil fakt, že občas nebyly k dostání, a pokud ano, stály více. Šlo o klasické podpultové zboží.

Čtěte také

V polovině osmdesátých let tak byly vyvinuty petry. Traduje se, že záměrem výrobců bylo mimo jiné přilákat mladé lidi, a proto se původní název nových cigaret odkazoval ke slovu „party“. Nakonec ale zvítězilo označení „Petra“, prý podle dcery ředitele národního podniku v Kutné hoře.


Po roce 1989 výroba obou značek cigaret přešla pod společnost Philip Morris. Sparty se vyrábí stále, petry už jen v omezené míře.

Co se chuti týče, petry se snažily přiblížit drahým, takzvaně západním značkám. Petry obsahovaly směs dostupných tabáků z Brazílie, Zimbabwe nebo Bulharska. Do směsi se také přidával československý tabák z oblasti Strážnice.

A co o chuti spart a peter říká současný internetový atlas cigaret? Možná trochu překvapivě dává lepší reference petrám. Zatímco petry jsou podle něj „jedlé a občas i dobré“, sparty označuje pouze za „jedlé“.

autor: ČRo
Spustit audio