Plesnivé víno – velmi drahá specialita

19. prosinec 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Botrytické víno je přírodně sladké víno, které se vyrábí z takzvaných cibéb neboli seschlých bobulí hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis cinerea.

Vlákna houby pronikají slupkou bobulí a způsobují trhliny, jimiž se odpařuje voda. V bobulích tak dojde ke koncentraci cukrů a dalších žádoucích látek. Ve finále vypadají bobule zhruba jako rozinky.

Klíčové je pro tento proces počasí, nejlépe dlouhý suchý podzim bez ranních a nočních mrazíků. Pokud nejsou klimatické podmínky ideální, plíseň namísto vysychání způsobí hnilobu hroznů, a tím jejich znehodnocení.

Čtěte také

Sběr cibéb se provádí ručně v několika etapách, vždy se vybírají jen ty dostatečně vysušené a ihned se zpracovávají. Část napadených hroznů se na keřích nechává, aby se mohla plíseň dále šířit.

Náročnost takového sběru i nejisté počasí se samozřejmě projeví ve vysoké ceně vyrobeného vína.

Nejznámější botrytická vína pocházejí z francouzské oblasti Sauternes a maďarského Tokaje. U nás se vyrábějí vzácně, pouze při vhodném počasí.

autor: Ondřej Franta
Spustit audio