Po kom se jmenuje Caesar salát?

10. červen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Salát Caesar patří už delší dobu mezi stálice na jídelních lístcích v Čechách i ve světě. Vznešený název ale nezískal proto, že by byl oblíbenou pochoutkou císařů. Jako v případě mnoha obyčejných věcí stojí i za jeho vznikem náhoda.

Mýtů a zaručených příběhů je kolem oblíbeného pokrmu celá řada. Nicméně salát nepochází ani z Itálie, ani není pojmenován po Juliu Caesarovi. Kuchař Caesar Cardini byl sice italského původu, ale po první světové válce emigroval do Spojených států amerických. V sousedním Mexiku si pak ve městě Tiujana otevřel rodinnou restauraci Caesare.

Živnost vzkvétala a podle svědectví Cardiniovy dcery došly 4. července roku 1924 pod návalem hostů v restauraci některé suroviny. Aby neodradil hladové zákazníky, vytvořil Caesar Cardini salát a dressing z těch ingrediencí, které mu v kuchyni zbyly.


Hlavní surovinou je římský listový salát. Dále do salátu patří posekané, natvrdo uvařené vejce, strouhaný parmazán, trocha utřeného česneku, vypeckované olivy, ančovičky a citrónová šťáva. Veledůležitou součástí salátu Caesar jsou osmažené krutony z bílé veky.

Jiný příběh, od Cardiniho obchodního partnera Paula Maggiora, vypráví, že na úplně prvním salátu Caesar si pochutnal americký letec ze San Diega. Salát se tak původně jmenoval Letcův salát a pojmenovat ho měl Caesarův bratr Alex.

Nebo je také možné, že nával v rodinné restauraci Caesare způsobila skupina amerických letců. A římský salát se smaženými krutóny, strouhaným parmazánem a zálivkou z olivového oleje, česneku, citronu a worcestrové omáčky jim zachutnal.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio