Pochází krabí tyčinky surimi doopravdy z Japonska?

26. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Pod pojmem krabí tyčinky surimi si většina z nás představí zmražené dvoubarevné válečky, zabalené jednotlivě ve fólii. Japonci nazývají krabí tyčinky slovem „kani kama“ nebo „kani kamaboko“.

Když ale řeknou „surimi“, nemyslí tím krabí tyčinku, ale její nejdůležitější složku, tedy pastu z mletého rybího masa. Té je v produktu většinou 35 %, ale jaké přesně rybí maso vaše „krabí“ tyčinky surimi obsahují, si musíte přečíst na obalech jednotlivých výrobků.

Jedná se většinou o netučné bílé rybí maso. Krabí tyčinky odpovídají představám o moderní průmyslové stravě. Ze studií vyplývá, že i ty z Evropy mají složení téměř totožné s těmi, které byste zakoupili v Asii. S jedinou výjimkou, protože v asijských tyčinkách je navíc ještě rýžové víno.

Takže vás vcelku ani nemusí trápit, že krabí tyčinky na českém trhu pochází převážně z Pobaltí, hlavně z Litvy a Lotyšska.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio