Pochutnáváte si na bramborovém salátu? Tohle jste o něm určitě nevěděli!

25. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Někteří z nás si možná rádi myslí, že bramborový salát u vánočního stolu je českého původu, znalci však tuto tezi zpochybňují. Zdá se, že bramborový salát se průběžně objevil na několika místech v Evropě a také v Asii. Dost možná i nezávisle na sobě.

První zmínka o bramborovém salátu v Čechách se objevuje ve slavné Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826, kde byly k bramborám přidávány jakékoli zbytky ostatních jídel.

Blíže dnešní podobě je spíše pokrm, který se objevil v carském Rusku ve druhé polovině 19. století. Ve své moskevské restauraci jej připravoval belgický šéfkuchař Lucien Olivier. Jeho rodina přinesla recept do Evropy.

Bramborový salát se pak objevuje ve Vídni kolem roku 1900, ve Francii ve 30. letech 20. století a u nás od období první republiky. Klasická kombinace salátu a kapra se v Československu rozšířila v 50. letech.

Na bramborový salát neexistuje univerzální recept, jak napříč státy, tak snad ani napříč jednotlivými rodinami. Každá má svůj originální způsob přípravy. Hlavně, že nám chutná.

autor: ČRo
Spustit audio