Pomáhají jantarové náramky a náhrdelníky vašemu dítěti od bolesti zubů?

7. prosinec 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Mnozí rodiče by přísahali, že s jantarovými korálky na krku je jejich dítě klidnější a netrápí ho bolesti při prořezávání zubů. Podle výrobců i uživatelů těchto náhrdelníků mají jantarové korálky protizánětlivé a hypoalergenní účinky a pomáhají i proti bolestem v krku nebo bronchitidě.

Vědci a lékaři jim ale shodně odpovídají, že léčivé a hojivé účinky, které se přikládají jantarové pryskyřici, takový náramek nabídnout nemůže. Jantar je zkamenělá pryskyřice jehličnatých stromů, které rostly na Zemi v období třetihor.

Čtěte také

Aby se z jantarových korálků kyselina jantarová uvolnila, museli bychom je zahřát až na teplotu několika set stupňů Celsia. Nestačí tedy pouhý dotyk jantaru s pokožkou dítěte.

Nošení náhrdelníku z jantarových korálků ale může mít pozitivní vliv na psychiku rodiče i dítěte a lze ho tedy chápat skrze ezoteriku a orientální medicínu. Pokud v jejich sílu uvěříte, dobře si zkontrolujte, zda jsou mezi jednotlivými korálky uzlíky, aby se v případě přetrhnutí nitě korálky nerozsypaly.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio