Populismus vítězí nalevo i napravo. Co to slovo znamená?

23. prosinec 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Populismus je komunikační a politická strategie, která proti sobě staví lid a elity, které podle populistů nereprezentují zájmy obyčejných lidí. Není to ideologie jako komplexní světonázor, ale různé hodnoty z klasických ideologií využívá podle toho, jaký konflikt mezi lidem a elitami odráží.

Najdeme ho tedy jak v pravicovém, tak levicovém hávu. Pravicově populistická hnutí slibují zachování nebo návrat starých pořádků a využívají hodnoty konzervativního myšlení, jakou je například rodina a suverénní stát.

Levicově populistická hnutí nabízí kompletní proměnu společenského řádu a mluví o hodnotách socialistických, jako je solidarita pracujících a lidová suverenita.

Čtěte také

Cílovou skupinou populistů jsou lidé, kteří mají pocit, že ztrácí jistoty v současném světě. A těch dnes není málo. Informační a technologická revoluce spolu s ekonomickou globalizací totiž způsobují, že se svět velmi rychle mění a lidé se obrací k hodnotám, jimž rozumí.

Populisté dnes posilují jak v Evropě, tak například ve Spojených státech. Někteří odborníci mezi ně řadí i zvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Související