Pozor, pití destilované vody se vám nemusí vyplatit. V sázce je vaše zdraví

Nejen mořská, ale i destilovaná voda vám mohou ublížit - Foto: Fotobanka Stock.xchng

Nejen mořská, ale i destilovaná voda vám mohou ublížitFoto: Fotobanka Stock.xchng

Žízeň hasíme vodou. Musíme si ale dát dobrý pozor na to, abychom si paradoxně spíše neublížili…

Voda v přírodě, ať už podzemní, nebo povrchová, není nikdy chemicky čistou sloučeninou H2O (tedy vodíku a kyslíku). Pitná voda se skládá z vody, v ní rozpuštěných plynů a především minerálních a zčásti též organických látek. 

Ne každá voda je ale pro lidský organizmus prospěšná. Pokud musíme dlouhodobě pít slanou vodu, můžeme si naopak přivodit dehydrataci a celkový kolaps. 

 

Proč nemůžeme pít mořskou nebo destilovanou vodu?

Vložit na svůj web

Tělo dospělého člověka se skládá z průměrně z 57 až 60 % vody. Hustota tělních tekutin je však menší než vysoce mineralizovaná slaná voda. Vypijeme-li slanou vodu, naše tělo musí hustotu tekutin vyrovnat, laicky řečeno slanou vodu „rozředit“. K tomu je ale zapotřebí „stáhnout“ vodu z jiných částí těla, čímž dochází k dehydrataci. Takový stav může skončit až celkovým selháním metabolismu a kolapsem. 

Podobným rizikem je však i druhý extrém, tedy demineralizovaná voda. Její dlouhodobá konzumace lidský organismus oslabuje. Dochází například k poškození střev a do těla se nedostávají potřebné minerály jako hořčík či vápník. 

Autor:   Český rozhlas  (ČRo)
Pořad: Encyklopedie Radiožurnálu  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: sobota a neděle 12:40, 13:40, 14:40, 15:40, 16:40, 17:40  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Sledujte nás

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace