Překvapivá fakta o kávě. Tento nápoj v minulosti popíjeli jen bohatí

2. leden 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

První Češi, kteří podle historických záznamů ochutnali kávu, byli Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic. Stalo se tak na konci 16. století během cesty do Cařihradu. Podle jiných výkladů se tento povzbudivý nápoj dostal do našich zemí až o sto let později, a to v souvislosti s vítězstvím nad Turky, kteří obléhali Vídeň. Káva byla tehdy jednou z válečných kořistí.

V roce 2011 však archeologové informovali o objevu zrnek kávy v klenebním zásypu Pražského hradu. Tato zrnka pocházela z konce 16. století. Je tedy pravděpodobné, že si na tomto horkém nápoji pochutnával už Rudolf II.


Kvůli své vysoké ceně byla káva dlouho pouze výsadou bohaté vrstvy měšťanů. Pro svou hořkou chuť byla považována za žaludeční lék a nejčastěji se prodávala v lékárnách. Postupně se ale rozšířila i mezi širší vrstvy.

Trvalo více než století, než se káva dostala do povědomí širších vrstev. První kavárna na našem území byla otevřena v Brně v roce 1702 Turkem Ahmedem.

V podobné době začal šířit kávu v Praze Arab Gorgos Hatalah il Demški, který byl mezi Pražany známý jako Jiří Deodatus. Ten chodil po Praze a nabízel kolemjdoucím k ochutnávce neznámý exotický nápoj. V roce 1714 si založil první kavárnu U Zlatého hada.

autor: ČRo
Spustit audio