Přelom v medicíně? Psi dokážou s velkou přesností vyčmuchat rakovinu

17. červen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Neuvěřitelně vyvinutý psí čich využíváme již dlouhou dobu v mnoha oblastech – trénovaní psi hledají drogy, výbušniny, zakázanou elektroniku ve vězení nebo stopy krve. Věděli jste ale, že psi dokážou také s podivuhodnou přesností vyčenichat rakovinu?

Tento nápad se poprvé objevil v jednom medicínském časopise v roce 1989. Psalo se v něm o případu, kdy pes neustále čmuchal a upozorňoval svého majitele na jednu konkrétní pigmentovou skvrnu, která se ukázala být rakovinová.

První robustní studie se začaly objevovat v novém tisíciletí. Několik nejnovějších prací z poslední doby hlásí psy, kteří dokážou rozpoznat rakovinu s více než 90% přesností.

Buňky napadené rakovinou vydávají jiný pach

Jak to vlastně funguje? Rakovinové bujení mění buňky tak, že začnou vydávat jiný pach než zdravé buňky. Tento zápach je možné zachytit v moči nebo v dechu, ale je natolik nepatrný, že je pro člověka nerozpoznatelný.


Věděli jste, že…
… psi dokážou čmuchat na úrovni jednotek mezi triliony. Rozpoznají například, že v několika bazénech vody je kapka krve. Zatímco člověk má pět milionů čichových receptorů, pes dvacet- až šedesátkrát více, záleží na rase.

Pes má však mnohem vyvinutější čich a dokáže na rakovinu upozornit i v jejích raných fázích, než se začnou projevovat symptomy, které by zachytily jiné diagnostické metody.

Budou rakovinu diagnostikovat elektronické nosy?

Například rakovina prostaty se diagnostikuje z krve podle zvýšeného množství určitého proteinu. Jeho vyšší úroveň však může být způsobena i jinými problémy, takže tento test sám o sobě není spolehlivý a musí být následován dalšími, jako je biopsie – invazivní, nepříjemná a nákladná metoda.

V tomto ohledu by výzkum psích schopností mohl být obrovským přínosem. Už nyní se na jeho základě vyvíjejí elektronické nosy, které by jednou mohly diagnostikovat rakovinu z pouhého dechu člověka.

autor: Irena Buršová
Spustit audio