Přispívá Google ke globálnímu oteplování? Vědci to spočítali

15. prosinec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Podle informací společnosti Google z roku 2009 vznikne při jednom internetovém vyhledávání 0,2 gramu oxidu uhličitého. Podle jiných měření to ale může být i mnohem více.

Časy, kdy jsme se na informace ptali osobně nebo je sami vyhledávali v regálech knihoven, jsou už dávno pryč. Dnes nám s hledáním informací pomáhají informační technologie, které jsou ale také náročné na spotřebu energie.

Na začátku roku 2009 jeden americký fyzik z Harvardské univerzity zveřejnil propočet, podle kterého se při jednom vyhledávání na Googlu spotřebuje „polovina energie jako k ohřátí konvice vody“ a vznikne 7 gramů oxidu uhličitého.


Nárůst oxidu uhličitého v ovzduší je obecně považován za hlavní příčinu globálního oteplování. Existují však i opačné studie, které naznačují, že naopak nárůst obsahu CO2 je způsoben zejména nárůstem teplot a že změny obsahu CO2 jsou zpožděny za změnami teplot.

Společnost Google o něco později kontrovala vlastními výpočty, podle kterých při jednom vyhledávání vznikne uhlíková stopa 0,2 gramu oxidu uhličitého. Dnes se tento propočet může lišit, zejména v souvislosti s tím, že společnost nasazuje výkonnější a energeticky efektivnější počítače.

Tak nebo tak za rok 2014 činila stopa společnosti téměř 2,5 milionu tun oxidu uhličitého.

autor: Vendula Prokůpková
Spustit audio