Proč děti nejedí zeleninu? Můžou za to geny!

22. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Pohled běžného pětiletého chlapce na talíř dušené brokolice bývá zřídkakdy nadšený. Stojí za nelibostí dětí k zelenině špatná výchova, nebo má i jiné vysvětlení?

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by měl každý člověk sníst alespoň čtyři porce neboli 400 g zeleniny a ovoce denně. Podle odhadů konzumuje doporučené množství zeleniny a ovoce méně než čtvrtina evropských dětí.


Obecně platí, že větší množství ovoce a zeleniny konzumují dívky a ženy. Týká se to přitom i předškolních dětí. U dospělých žen je větší konzumace těchto potravin zdůvodněná tím, že ženy více dbají o zdravý životní styl. Proč je tomu tak i u malých dívek, nebylo dosud uspokojivě vysvětleno.

Nechuť malých dětí k ovoci a zelenině podle některých názorů spočívá ve skutečnosti, že malé děti mají mnohem vyšší počet chuťových buněk než dospělí lidé. To také znamená, že při konzumaci ovoce a zeleniny zaznamenávají mnohem silněji nelibé hořké a kyselé chuťové vjemy. Hořká chuť totiž umožňuje rozeznat potencionální přítomnost toxických látek v potravě a lidé jsou evolučně „naprogramováni“ se hořkým potravinám spíše vyhýbat.

Podle nové studie amerických psychologů mají děti také přirozený sklon vyhýbat se neznámým, speciálně pak zeleným potravinám. Je tedy možné, že jsou evolučně naprogramovány nekonzumovat rostliny, protože by jim jakožto potencionální zdroj jedovatých látek mohly uškodit.

zelenina
autor: ČRo
Spustit audio