Proč Jaroslav Hašek pojmenoval hrdinu své knihy Švejk?

11. listopad 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Vysvětlení se různí, ale je téměř jisté, že spisovatel se inspiroval skutečnými lidmi. Josefové Švejkové se totiž v jeho okolí vyskytovali hned dva.

Se starostou a statkářem ze Svaté Kateřiny a svého času poslancem říšské rady za stranu agrárníků se Hašek nejspíš osobně neznal. Přesto se někteří odborníci domnívají, že Hašek svou postavu záměrně pojmenoval Švejk, aby známého politika zesměšnil.

Čtěte také

Druhý Josef Švejk do spisovatelova života zasáhl o poznání více. Byl jím syn sousedů, který stejně jako Hašek vyrostl na rohu ulic Sokolská a Na bojišti. V dospělosti se z něj stal řemeslník s působností na Královských Vinohradech.

O to, jestli hledat předlohu Haškova románu v této osobě, se literární historici dodnes přou. Někteří tvrdí, že s ním Jaroslav Hašek chodil popíjet do hostince U kalicha a stali se z nich přátelé, jiní to ale popírají. Jejich cesty se v každém případě rozešly za první světové války. Zatímco Švejk zůstal věrný rakousko-uherské armádě, Hašek vstoupil do legií, odkud později zběhl k Rudé armádě.

autor: ČRo
Spustit audio