Proč je šipka kurzoru počítačové myši mírně nakloněná?

27. duben 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Jako za mnoho důležitých věcí v životě, i za vynález šikmého kurzoru může v podstatě náhoda a úroveň rozvoje technologií v tehdejší době. Vysvětlení jevu existuje hned několik a všechna souvisí s vývojem počítačové myši.

První kurzor myši byl představen v roce 1968 na veřejné prezentaci v laboratoři Douglese Englebarta ve Stanfordově výzkumném ústavu. V té době ještě neměl současnou podobu mírně nakloněné šipky, ale vypadal jako svislá čárka.

Kurzor myši získal svůj úhel až v roce 1981, a to z jednoho praktického důvodu. Grafické prostředí Xerox Star u prvního osobního počítače Xerox Altro mělo malé rozlišení obrazovky a bylo třeba, aby kurzor jednoznačně určil, na který pixel přesně míří.

Při malém rozlišení však svislý kurzor nesloužil k ukazování velmi dobře. Proto přistoupili technici k jednoduchému a elegantnímu řešení, kurzor naklonili pod úhlem 22,5 stupně tak, že jedna hrana šipky je stále zcela svislá.

Podle jiných dává takové zobrazení smysl. Pokud lidé ukazují na monitor, často je to prstem nakloněným pod určitým úhlem. To samozřejmě může být náhoda, spíše to však ukazuje na způsob, jak se tehdy programátoři inspirovali v běžném životě.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio