Proč se nám dělají kruhy pod očima, když jsme unavení?

6. listopad 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Tmavé kruhy pod očima obvykle vykládáme jako známku únavy a nedostatku spánku. Dlouhé ponocování ovšem představuje jen jednu z příčin tohoto kosmetického problému.

Tmavé kruhy pod očima nejsou žádným záhadným jevem. Ve skutečnosti jde o drobné cévky, které prosvítají pod pokožkou. Často se stane, že jsou tyto cévky porušené a uniká z nich malé množství krve, které se začne rozkládat. Při odbourávání krevního barviva hemoglobinu vznikají tmavá barviva, která jsou pod slabou vrstvou pokožky nápadná.

Kůže na očních víčkách a v jejich okolí je totiž velmi tenká. Její tloušťka zpravidla nepřesahuje 0,5 milimetru, což je zhruba osmina tloušťky kůže, kterou najdeme na patě. Čím je pokožka slabší a světlejší, tím spíše jsou kruhy pod očima znatelnější.


Kruhy pod očima nemusí být pouze důsledkem stresu a nevyspání, mohou být i příznakem nedostatku železa, nemocí jater nebo alergií.

Je-li naše tělo vystaveno velké zátěži, kterou vlastně představuje i dlouhé ponocování, vylučují naše nadledviny stresový hormon kortizol. Kortizol zvyšuje odolnost našeho organismu vůči námaze a pomáhá jej udržet v pohotovostním stavu. Kortizol je ale také zodpovědný za vyšší tlak a zadržování vody v těle. A tím i za drobné otoky a rozšířené cévky pod očima.

autor: ČRo
Spustit audio