Strom, který přežil. Tahle borovice má na krku už skoro 485 křížků

18. srpen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Podle Guinessovy knihy rekordů je nestarším živým stromem na světě exemplář borovice dlouhověké (Pinus longaeva), který se nachází v pohoří White Mountains ve východní Kalifornii, zhruba 350 kilometrů od Los Angeles.

Borovice, kterou v roce 1957 objevil Dr. Edmund Schulman, je pojmenována Metuzalém, a to podle biblického patriarchy, o němž se v Písmu praví, že žil nejdéle ze všech lidí, neboť se dožil 969 let. Nicméně zmíněná borovice dlouhověká je mnohem starší – loni, v roce 2014, se dožila už 4847 let. Přesné místo, kde Metuzalém roste, je utajováno, aby strom neohrožovali turisté.

Rekordmanské borovice

Některé zdroje ovšem uvádějí, že existuje strom ještě starší než Metuzalém. Jedná se opět o borovici dlouhověkou ze stejné oblasti a její stáří bylo v roce 2012 odhadováno na 5062 let. Vzorek z této borovice odebral už v 50. letech minulého století Edmund Schulman, nestihl však provést jeho dataci. V roce 2012 stáří vzorku určil Thomas Harlan z Laboratoře pro výzkum letokruhů při Arizonské univerzitě.

Důvod, proč jsou nejstaršími samostatnými stromy na světě borovice dlouhověké, spočívá nejspíše v tom, že rostou velice pomalu. Pomalý růst je jejich způsobem adaptace na drsné prostředí, v němž se vyskytují. Rostou totiž ve studeném a přitom suchém klimatu na samé hranici lesa v nadmořské výšce přes 3000 metrů.

autor: zzk
Spustit audio