Tady eurem nezaplatíte. 5 evropských zemí, kde se pořád ještě platí korunou

4. srpen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Koruna rozhodně není měnou, která by na starém kontinentu převládala. Takovou roli plní v dnešní době euro. Platit jím můžete v 19 státech Evropské unie a v šesti mimo ní.

Oproti tomu korunu musíte mít přichystanou v peněžence jenom v pěti zemích současné Evropy, a to v České republice, Dánsku, Norsku, Švédsku a na Islandu. Napadne vás, proč v tolika severských zemích?

V letech 1873 až 1924 fungovala mezi Dánskem a Švédskem Skandinávská měnová unie. V té době byl Island součástí Dánska a Norsko v soustátí se Švédskem. Po rozpadu unie sice měly tyto státy už své vlastní měny, ale všechny si pro ně ponechaly stejný název, totiž korunu.

Na našem území byla koruna coby základní peněžní jednotka zavedena roku 1892. Nahradila tehdy rakouský zlatý. Se vznikem Československa měl být název platidla změněn. Mezi návrhy byl lev, frank, hřivna nebo sokol. Ale zatímco si Rakousko v roce 1924 vybralo šilink, u nás jsme zůstali u koruny. Slováci ji po svém osamostatnění používali až do prosince 2008, tedy do doby než přijali euro.

autor: spr
Spustit audio