Tahle noční můra každého pacienta se může stát skutečností

19. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Probudit se uprostřed operace z narkózy patří mezi nejhorší noční můry snad každého pacienta. Jedná se o výmysl tvůrců hororových filmů, nebo k tomuto jevu skutečně dochází?

Podle nedávného výzkumu, který porovnával data z tří milionů operací provedených ve Velké Británii a v Irsku, zažívá každoročně přibližně 150 pacientů z těchto zemí stav probuzení z celkové anestezie během operace. Celkově až 1000 „probuzených“ pacientů ročně registrují i americké nemocnice. Náhlé probuzení z celkové narkózy se podle statistik týká až jedné z 19 tisíc operací.


Procitnutí během operačního zákroku nemusí být nutně spojeno s bolestí. Část pacientů popisovala spíše pocity tlaku na operovaném místě.

Ve většině případů se jedná o krátkodobé procitnutí, a to před začátkem, nebo těsně po skončení zákroku. Jen velmi vzácně se objevují případy pacientů, kteří se probrali přímo pod skalpelem.

Příčinou náhlého probuzení z narkózy může být špatná kombinace léků či prostě jenom fakt, že tělo některých pacientů reaguje na utišující látky odlišně, než je tomu u většiny ostatních lidí. Častěji než u jiných operací dochází k tomuto jevu u akutního císařského řezu, kdy je nutné vyvážit utišující léky tak, aby anestezie působila na matku, ale zároveň neuškodila dítěti.


Během operace lékaři sledují činnost srdce, hladinu oxidu uhličitého ve vydechovaném vzduchu či další aspekty, které mohou upozornit na náhlý stres a tedy na stav postupného probouzení pacienta. Některé léky však stresové odezvy těla potlačují, proto je nejjistější metodou prevence náhlého probuzení sledování činnosti mozku.

Probuzení během operativního zákroku může u některých pacientů zanechat traumatické následky. V posledních letech proto vznikají iniciativy, které na tento jev upozorňují a apelují na zavedení opatření, které by mu zabránily. Předejít předčasnému probuzení pacienta lze třeba pomocí monitorování mozkových aktivit během operace, které již dnes nabízí vybraná zdravotnická zařízení.

autor: ČRo
Spustit audio