Tajemství Al Caponeho slavné jizvy na tváři. Jaká je pravda?

24. červenec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Slavný americký gangster Al Capone alias „Zjizvenej“ při focení nerad ukazoval levou tvář. Měl na ní totiž dlouhou jizvu o osmdesáti stezích. Na otázku, kde k ní přišel, prý odpovídal, že jde o pozůstatek z první světové války. Skutečný původ jizvy byl ale zcela jiný.

V létě 1917 pobýval tehdy osmnáctiletý Al Capone poměrně často v jednom newyorském baru. Jednoho dne se sem přišla osvěžit i jistá dívka jménem Lena v doprovodu svého bratra Franka Gallucia.

Al Capone od ní nemohl odtrhnout oči. Leně proto několikrát navrhl, jestli by se s ním nešla projít na pláž. Dívka pokaždé odmítla, ale otravný ctitel se nenechal odbýt. Lena proto poprosila bratra, aby zakročil.

Ve chvíli, kdy Frank sestru vyprovázel z baru, Al Capone na ni zavolal: „Máte hezký zadek, slečno, a myslím to jako kompliment!“ Na žádost, aby se Al Capone omluvil, se Franku Gallucimu dostalo jen všeobecného výsměchu. Schylovalo se ke rvačce, ve které by drobný Gallucio proti urostlému Caponemu zřejmě neměl šanci. Dřív než došlo na pěsti, vytáhl proto Gallucio nůž a svého soka třikrát bodl do tváře a vrchní části krku.

Jizva po těchto řezných ranách Al Caponemu zůstala nadosmrti. A Galluccio? Ten se za svůj čin Caponemu omluvil a jako „bolestné“ mu zaplatil 1500 dolarů.

autor: Tomáš Dufka
Spustit audio