Takhle vypadá první auto vyrobené na našem území. Na cestách se řítilo rychlostí 25 km v hodině

1. leden 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Za první auto vyráběné na našem území považuje většina odborníků vůz Präsident. Kopřivnická továrna, později známá jako Tatra, ho začala sériově vyrábět v roce 1898. Některé zdroje ale uvádějí, že prvenství patří automobilu sestavenému Rakušanem Siegfriedem Marcusem. Mělo se tak stát v roce 1875 nebo spíš 1888 v Adamově na Moravě.

Marcusův vůz ze dřeva a železa byl těžký. Špatně zvládal nerovnosti na cestách a pohyboval se rychlostí maximálně osm kilometrů v hodině. V současnosti ho vystavuje vídeňské Technické muzeum.

A jak vypadal kopřivnický Präsident? Od vozů své doby se lišil vysoce kvalitním řemeslným zpracováním a promyšlenou estetikou křivek karosérie. Tento kočár s čtyřdobým dvouválcovým motorem mohl jet maximálně rychlostí 25 kilometrů v hodině. Pokud ho chcete vidět na vlastní oči, zajděte do Národního technického muzea v Praze anebo do Technického muzea v Kopřivnici.

Pro srovnání ještě doplňme, že první automobil na světě si nechal v roce 1885 patentovat Gottlieb Daimler. A v mladoboleslavské firmě Laurin a Klement začali s výrobou osobních vozů v roce 1905.

autor: spr
Spustit audio