Tipnete si, kterému pražskému tunelu se říká Husákovo ticho?

27. srpen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Zatímco lidové pojmenování typu „kulaťák“, které se díky jeho specifickému tvaru vžilo pro Vítězné náměstí v pražských Dejvicích, zřejmě přežije navždy, jiné svérázné názvy veřejných staveb pomalu upadají v zapomnění.

Kruhový půdorys dejvického náměstí je srozumitelný každému bez rozdílu. Proč se ale například Těšnovskému tunelu v Praze dodnes často říká Husákovo ticho, už je třeba mladším ročníkům dovysvětlit.

Důvod je samozřejmě politický. 355 metrů dlouhý tunel, který byl otevřen v roce 1980, vede pod povrchem části nábřeží Ludvíka Svobody. Vedle míst, kde byla doprava svedena pod zem, dnes stojí ministerstvo dopravy. Za minulého režimu ale budova sloužila jako sídlo Ústředního výboru KSČ.

Čtěte také

Mezi lidmi tak začala kolovat legenda, že sám prezident Gustáv Husák nechal tunel vybudovat proto, aby hluk projíždějících aut nerušil zasedání komunistických pohlavárů. Záhy se tak pro novou stavbu ujal posměšný název Husákovo ticho.

Historka je to úsměvná, ale nedá se nijak potvrdit. Důvod výstavby tunelu byl nejspíš mnohem pragmatičtější. Severojižní magistrála v té době navázala na Hlávkův most a bylo nutné navrhnout její mimoúrovňové křížení s nábřežím. Vzhledem k okolnímu prostoru byl proto tunel nejlogičtějším řešením.

autor: Ondřej Franta
Spustit audio