Tohle rozesmutní každého propadlíka! Skutečná pravda o Einsteinovi a matematice

8. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Opravdu Albert Einstein propadl z matematiky? Nejen mezi žáky je to oblíbená historka, kterou se leckdo utěšuje nebo obhajuje své nedostatečné výsledky. Když mohl propadnout z matematiky i Albert Einstein, tak proč ne já?

I když samozřejmě vysvědčení neznamená všechno a mnozí lidé, kteří později v životě vynikli, ve škole zrovna nezářili, legenda o propadajícím Einsteinovi není pravdivá. Nebyl sice nikdy vzorný student, vadil mu hlavně rigidní způsob výuky zaměřený na memorování textů a neochota profesorů hledat nové postupy, v matematice ale od dětství exceloval.


Einsteinovy znalosti v matematice dosahovaly už na gymnáziu úrovně studia určeného pro žáky o několik let starší a dokonce nějaký čas zvažoval, že se stane matematikem.

Původ nesprávné domněnky o Einsteinově propadnutí, která vznikla už za jeho života, se někdy přisuzuje odlišnému systému známkování na škole, kterou navštěvoval. Známka šest tam totiž byla brána jako výborná, zatímco jednička jako nedostatečná.

A pověsti mohl dodat také fakt, že ačkoli rozhodně nebyl špatný matematik, jeho fyzikální teorie byly natolik komplikované, že si je často potřeboval ověřit a lépe uspořádat u matematiků profesionálních.

autor: ČRo
Spustit audio