Tohle se vám nebude líbit. Krásní lidé jsou chytřejší, tvrdí vědci

16. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Zdálo by se to od přírody docela nefér, ale podle studie, kterou vypracovali Satoshi Kanazawa z London School of Economics a Jody L. Kovar z Indiana University of Pennsylvania, tomu tak skutečně je.

Podle jejich výzkumu mají pohlední muži průměrné IQ o 13,6 bodu vyšší než ostatní muži, u krásných žen je rozdíl 11,4 bodu.

Pokud jsou tyto předpoklady platné, logicky je platný i závěr, že krásní lidé jsou inteligentnější. A ze svazku takových osob by měla souvztažnost mezi krásou a inteligencí být ještě výraznější u jejich dětí.

Čtěte také


Při výpočtu vědci vycházeli ze čtyř předpokladů, které doprovázejí empirickými důkazy:
- inteligentnější muži mají větší šanci získat lepší společenské postavení,
- muži s lepším společenským postavením mají větší šanci u krásných žen,
- inteligence je dědičná,
- krása je dědičná.

Autoři studie připouští, že jejich teorie je čistě logická a vědecká dedukce, a ne popis celkové skutečnosti. Rozhodně také nechtějí dávat návod na posuzování lidí.

Kritici této diskutabilní teorie (kromě obvyklých vtipů na hloupé, krásné blondýny) navíc poukazují například na to, že hodnocení krásy i úspěchu se mění v čase a je často závislé na sebevědomí jedince. Objektivní měření inteligence i krásy je zkrátka ošemetné a způsobuje mnoho kontroverzí. Proto je prohlášení vědců zatím minimálně předčasné.

autor: ČRo
Spustit audio