Vědci přišli na to, proč nedokážeme odolat psím očím

9. červenec 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Znají to nejen majitelé psích mazlíčků – podíváte-li se zvířeti do očí, zaplaví vás hřejivý pocit lásky a taková slabost, že byste neodolali a dali mu (téměř) cokoli na světě. Japonští výzkumníci nyní po sérii experimentů naznačují vědecké vysvětlení tohoto jevu.

Vypadá to, že je za vše zodpovědný hormon oxytocin, kterému se říká hormon lásky, důvěry a věrnosti. Ten zaplavuje organismus matek po narození dítěte a pomáhá mezi nimi vytvořit silné pouto. Vědci z japonské univerzity nyní prokázali, že se hladina tohoto hormonu zvyšuje lidem i psům, kteří na sebe dlouze zírají. Oba jedinci se tak dostávají do smyčky pozitivních reakcí, která vytvoří a posiluje jejich vzájemné pouto.

Vědci ve své studii vysvětlují, že se tento mechanismus rozvinul jako evoluční výhoda, z níž těží obě strany. Z divokého vlka se stal domestikovaný pes, o kterého je postaráno. Člověk zase získal ochranu i parťáka do života. A nejen to – vyšší hladina oxytocinu vede ke snižování stresu nebo úzkosti a má pro člověka terapeutické účinky.

K potvrzení těchto zjištění bude potřeba více experimentů a zkoumání. Vědci doufají, že se jim podaří lépe pochopit, jak se dva odlišné druhy staly společníky a také jak bychom mohli využít vlastností oxytocinu při léčbě různých psychických onemocnění.

autor: Irena Buršová
Spustit audio