Velký pátek slaví Češi jako státní svátek už šest let

15. duben 2022
Encyklopedie Radiožurnálu

Velký pátek, jeden z nejvýznamnějších katolických svátků v roce, připomínající biblické ukřižování Ježíše Krista, jsme jako státní svátek oslavili poprvé v roce 2016.  Jaké tradice se k němu pojí?

Čtěte také

O Velkém pátku si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista. Podle evangelií zemřel na kříži ve tři hodiny odpoledne. Na památku jeho utrpení se v tento čas konají obřady. Základním církevním zvykem je půst.

Ostatní zvyky, které se v tento den dodržují, jsou pohanské. Velký pátek je podle pověr spojen s kouzly. Měly by se například otevírat poklady ve skalách a otevřít by se měla také památná hora Blaník. V minulosti se navíc věřilo, že se voda z horských pramenů v tento den mění na víno.

Velký pátek jako součást velikonočních svátků byl státním svátkem i v někdejším Československu. Zrušen byl za komunistického režimu v roce 1951.

Svátek obchodníků

Velký pátek je v současnosti „velkým dnem“ nejen pro křesťany, ale i pro obchodníky. Právě Velikonoce jsou pro ně hned po Vánocích druhým nejvýznamnějším obdobím v roce. Jejich tržby rostou i dvojnásobně. Na své si přijdou nejen prodejci jídla, ale třeba i květinářství nebo chovatelé slepic.

autor: als
Spustit audio

Související