Víme, co se píše v nejstarším dopisu v lahvi. Našel se úplnou náhodou

15. říjen 2015
Encyklopedie Radiožurnálu

Nejstarší dopis v lahvi je vlastně dotazník, který sloužil k výzkumným účelům námořní biologické společnosti. V moři mohl plout až 110 let.

Lahev s pohlednicí se vzkazem psaným v angličtině, němčině a nizozemštině našla letos v dubnu turistka Marianne Winklerová na německém ostrůvku Amrum v Severním moři. Na pohledu chybělo datum, takže netušila, co za vzácnost moře vyplavilo.

Paní Winklerová poslala vzkaz podle pokynů zpět do Asociace pro námořní biologii (Marine Biological Association of the United Kingdom) v britském Plymouthu. Odtud jí přišel symbolický šilink. Ten slíbil výzkumník George Parker Bidder jako odměnu nálezci, když vzkaz vrátí s vyplněnými údaji o jeho nálezu.


Text nejstaršího dopisu v lahvi (přeloženo podle německého textu):
Průzkum mořských proudů
Kde byla lahev nalezena?
V jaké hloubce?
Délka vleku sítě?
Směr vytažení?
Zachytila se ve vlečné síti?
Jaká byla délka drátu na lahvi?
Datum nálezu.
Jméno a adresa nálezce.

Vědec vypustil do Severního moře mezi lety 1904 až 1906 přes 1000 těchto lahví se stejnými vzkazy. Měly pomoct při výzkumu mořských proudů a výskytu ryb.

Letos objevený dopis v lahvi nebyl první

V prvenství předstihla Bidderova pohlednice do té doby nejstarší vzkaz v lahvi ze 17. května 1913. Lahev s pohlednicí se vzkazem, datem a prosbou o navrácení na jeho berlínskou adresu hodil do Baltského moře Němec Richard Platz. Neznámý rybář ji vylovil v březnu 2014.

Spustit audio