Víte, jaký je rozdíl mezi 30% a 45% sýrem?

12. prosinec 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Rozdíl je hlavně v jakosti. Sýr se skládá z vody, tuků, sacharidů, bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Procentuální údaj u sýra uvádí množství tuku v sušině.

Sušinu tvoří všechny pevné částice v sýru, tedy asi dvě třetiny jeho objemu. Údaj 30 procent tuku tedy neuvádí, že ve 100 gramech sýra najdeme 30 gramů tuku. Udává, kolik najdeme tuku v sušině.

Čtěte také

Jestliže je sušiny 50 procent, po jednoduchém výpočtu zjistíme, že na 100 gramů takového sýra Eidam připadne 15 gramů tuku. U 45procentního eidamu stejné váhy, který má sušiny 56 procent, připadá 25 gramů tuku.

Každý sýr má jiné množství sušiny a tuku v něm. Mezi sýry s nízkým obsahem tuku v sušině patří cottage sýry, naopak vysokotučné sýry mascarpone nebo smetanové sýry camembert obsahují až o 50 procent více tuku.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio