Vypadá takhle budoucnost? Ano, i muži mohou kojit!

2. prosinec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Před necelými dvěma roky u nás proběhla médii úspěšná virální kampaň jedné pojišťovny, ve které byla propagována smyšlená kniha Umění mužského kojení od holandského vědce Pieta de Vriese. Ve skutečnosti šlo o to upozornit na problém rakoviny prsu. Než se ale vše uvedlo na pravou míru, myšlenka na muže s děckem přisátým k bradavce vyvolala nebývalý ohlas. Jak je to tedy doopravdy?

Teoreticky by muži kojit mohli: proč by také vlastně jinak měli bradavky. Jejich prsa mají mléčné žlázy (i když zakrnělé) a hormon prolaktin, který je za tvorbu mléka nejvíce zodpovědný, se jim v těle vyskytuje také.

Čtěte také

K laktaci dochází, pokud se hladina prolaktinu abnormálně zvýší. U žen se tak většinou děje během těhotenství, u mužů může tento proces (kromě umělé hormonální léčby) způsobit nádor na hypofýze, poškození jater, užívání některých psychofarmak nebo dokonce i pouhá soustavná stimulace bradavek (což občas musí dělat i čerstvé matky, aby se takzvaně rozkojily).


K laktaci může u mužů dojít díky pouhé soustavné stimulaci bradavek.

V historii už bylo věrohodně popsáno několik případů úspěšného mužského kojení, nebyly však zatím dostatečně vědecky zdokumentovány. Evoluce zkrátka ještě neskončila a mužská pomoc v domácnosti jednou může vypadat úplně jinak než dnes.

S otázkou, zda by mohli muži otěhotnět a odnosit dítě, si hrál například film s Arnoldem Schwarzeneggerem s názvem Junior.

autor: ČRo
Spustit audio